dissabte, 1 d’octubre del 2016

SANTA TERESA DEL NEN JESÚS O DE LA FARGA BEBIÉ


Santa Teresa del Nen Jesús o de Lisieux


A l’església de la Mare de Déu del Carme de la colònia de la Fraga de Bebié, entrant a mà esquerra, hi ha una capella amb la imatge de la santa.

Santa Teresa del Nen Jesús (1873 – 1897), coneguda com a santa Teresa de Lisieux o, popularment,  santa Teresina. Amb aquests noms, se la diferencia de santa Teresa de Jesús o d’Àvila.

De nom secular Thérèse Martin va ingressar a l’orde de les carmelites descalces a l’edat de 15 anys. Va fer professió solemne el 8 de setembre del 1890. 
A causa de la tuberculosi va morir a l’edat de 24 anys, el 30 de setembre de 1897, després d’una llarga agonia. 

Aquesta curta vida no va impedir que, ràpidament, esdevingués una de les religioses –futures santes- més invocades. Aquesta gran popularitat va fer que, contràriament al que solia ser habitual fins aleshores, fos beatificada només un quart de segle després de la seva mort, el 1923, i, encara més
sorprenent, canonitzada només dos anys després, el 1925. La gran quantitat de relíquies seves escampades per les terres catòliques són un testimoni d'aquesta gran devoció.


Santa Teresina va escriure la seva pròpia biografia on va fer la promesa que “després de la meva mort faré ploure roses”. 
Aquesta frase va fer fortuna i se la sol presentar, iconogràficament, vestida de carmelita, amb un crucifix i un ram de roses als braços. Les roses, o més aviat els seus pètals, són ben presents, també, en els actes de veneració que se li adrecen.
Joan Arimany i Juventeny

 
Reliquiari de Santa Teresina que va ser a Vic el 5 d'abril de 2016 (Foto: Joan Arimany)
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada