dimecres, 21 de juny del 2017

SANT LLUÍS GONZAGA DE SORA



Sant Lluís Gonzaga de Sant Pere de Sora

A la part central del cor de l’església de Sant Pere de Sora, mirant l’altar major, hi ha una petita imatge de sant Lluís Gonzaga. Segons consta a la base, va ser un donatiu de Mn. Lluís Ayats que fou assassinat a principis de la Guerra Civil i que havia arribat pocs mesos abans a la parròquia com a ecònom.
Sant Lluís Gonzaga va néixer a Castiglione delle Stivere, Màntua, el 1568. Nascut en família noble, va rebre formació cristiana des de ben jovenet i a l’edat de 7 anys ja va decidir dedicar-se a la vida religiosa. Ho va aconseguir tot ingressant a la Companyia de Jesús a l’edat de 17 anys.
La seva curta vida la va dedicar a l’estudi i a la penitència així com a la cura de desvalguts. Morí a Roma el 1591, a l’edat de 23 anys, a causa de la infecció de la pesta mentre cuidava malalts afectats per aquesta epidèmia.
L’any 1621, el papa Gregori XV el va beatificar i, el 1727, Benet XIII el va canonitzar. És considerat el patró de la joventut cristiana.
Se’l representa amb l’hàbit de novici jesuïta, amb sotana i sobrepellís mentre es mira amb atenció un crucifix que sosté amb les dues mans (que en la imatge de Sora ha desaparegut).


Situació de la imatge a dalt el cor


Joan Arimany i Juventeny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada