dilluns, 10 de juliol del 2017

SANT CRISTÒFOL DE SANT QUIRZE


Sant Cristòfor o Cristòfol

Al mur de mà esquerra, mirant l’altar major de l’església de Sant Quirze de Besora, es pot veure una imatge de sant Cristòfor, també conegut per sant Cristòfol.

Iacopo da Varazze va popularitzar, en plena edat mitjana, la vida del sant el qual es deia Reprobus. L’autor de la Llegenda àuria va atribuir la pàtria cananea a home d’estatura gegantina que volia posar-se a les ordres del senyor més poderós de la Terra. 

Talla de Sant Cristòfol a l'església de Sant Quirze
Primer es va posar al servei d’un rei del qual s’afirmava que era el més gran. Davant del nom del diable, però, el rei s’atemoria. És així com Reprobus va creure que el diable era més poderós que el monarca i va decidir cercar-lo.
Quan passava per un desert es va creuar amb el mateix diable i va decidir seguir-lo. El diable, però, mostrava témer el senyal de la creu que li recordava Jesucrist. Per aquesta raó, el cananeu va considerar que Jesús era superior al diable.
Reprobus va reprendre camí per trobar Jesucrist. Quan passava prop d’un riu va trobar un anacoreta. Aquest va donar-li la raó: Jesús era el més gran. L’eremita, a més, va indicar que si volia conèixer Jesucrist, la millor manera era servint als altres. Una bona forma seria que, mercès a la seva gran estatura, Reprobus ajudés a creuar el riu als pobres viatgers que desitjaven passar d’una banda a l’altra. I a tocar d’aquell riu hi havia una cabanya que esdevindria la seva llar.
Temps després, quan ja havia servit a molts caminants, va ser reclamat per una veu d’infant. Aquest, un nen de poca edat, li va expressar el seu desig de travessar el curs d’aigua. Reprobus se’l va carregar a l’espatlla i, ajudat per un llarg bastó, va iniciar el trajecte. Quan estava al mig de les dues lleres, el cabal de l’aigua va començar a augmentar i també el pes de l’infant. La travessa va exigir la màxima força del gegant.
Arribats a l’altre marge, Reprobus va manifestar la seva sorpresa pel desmesurat pes d’un nen. Aquest li va afirmar que sobre la seva espatlla havia dut al creador del món i sobre en el qual es concentra tot el pes dels pecats de la humanitat. És a dir, va confirmar-li que havia trobat Jesucrist. Per aquesta raó, Reprobus va canviar de nom i va passar a anomenar-se Cristòfor que significa “aquell que porta Crist”.

A partir d’aleshores es va dedicar a la predicació. Amb aquesta finalitat es va dirigir a Samos, ciutat de Lícia , on els cristians eren perseguits pels soldats del rei; amb la seva fortalesa física va defensar-los i amb la seva fortalesa d’esperit va convertir molts pagans. 
El rei de la regió, coneixedor de les accions de Cristòfor, va manar el seu empresonament i el va exigir que abjurés de la fe de Crist. Fins i tot, li va enviar dues donzelles Aquilina i Nicea que amb els seus encants van procurar temptar-lo però sense aconseguir-ho; és més, també les va convertir.
Les penúries i els martiris físics no van fer defallir Cristòfor sinó que, cada vegada, estava més convençut de la seva fe. Finalment, el rei pagà va condemnar Cristòfor a morir decapitat. El martiri se situa en època de l’emperador Deci, al voltant de l’any 250. Segons el Martirologi romà, la seva festa s’escau el 25 de juliol. La coincidència d’aquesta data amb la dedicada a sant Jaume, va aconsellar traslladar-la al dia 10.

Estampa de Sant Cristòfol
La representació més habitual del sant és la que podem veure a l’església de Sant Quirze de Besora: sant Cristòfor vestit amb túnica curta i cenyida; es recolza amb un bastó que recorda  el tronc d’una palmera i damunt d’una de les seves espatlles porta el nen Jesús que subjecta una bola de món les mans. La imatge, precisament, està relacionada amb el seu nom com a “portador de Crist”.
Era invocat pels viatgers i pelegrins que recordaven el paper del sant quan facilitava als caminants travessar un riu. D’aquesta propietat tradicional, des de l’any 1907, és considerat patró dels automobilistes. És propi de la seva festa, en moltes parròquies, beneir els cotxes i altres ginys de transport mecànic.
Una altra intercessió pròpia de sant Cristòfor és la seva invocació contra la pesta. Segons Joan Amades, l’any 1592,el Consell de Barcelona va confiar en la seva participació per salvar la ciutat d’una epidèmia.
Fonts: Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat, 2001, v. 4, p. 474-498
Croisset, Jean. Año cristiano. Madrid: Viuda de Rodríguez, 1886, v. 4, , p. 215-217
Ferrando, Juan. Iconografia de los Santos. Barcelona: Ediciones Omega, 1950, p. 81-82
Réau, Louis. Iconografia del arte cristiano. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2002, t. 2, v. 3, p. 354-364
Sendín, José. Santos de leyenda: leyendas de santos. Madrid: Biblioteca de Autores Cristianos, 2000, p. 162-168
Vorágine, Santiago [Varazze, Iacopo da]. La leyenda dorada. Madrid: Alianza, 2006, v. 1, 405-409


Joan Arimany i Juventeny 


Font: Els Goigs d'Obaga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada