diumenge, 16 de juliol del 2017

MARE DE DÉU DEL CARME DE VIDRÀSant Hilari de Vidrà

Una imatge petita i antiga, situada al lateral de l’altar de sant Josep és present a l’església de Sant Hilari de Vidrà. Tant la Mare de Déu com el Nen, que està als seus braços porten vestits de roba de fins brodats amb el color propi de l’orde carmelita. De la seva cintura en penja un petit escapulari.
Situació de la talla dins del temple
La devoció a la Mare de Déu del Carme va tenir l’origen en el grup d’ermitans que vivien retirats a la falda del Mont Carmel a Israel. D’allà en va sorgir l’Ordre religiós del Mont Carmel per l’Europa medieval.
L’advocació mariana, segons la tradició, va sorgir de l’aparició de la Mare de Déu al carmelita Simon Stock el 16 de juliol de 1251. Li va lliurar l’escapulari que, des d’aleshores es va lligar a la devoció.
La Mare de Déu del Carme és considerada la patrona de la gent que viu dels fruits de la mar i, per extensió, de moltes poblacions costaneres. Aquesta funció va representar l’abandonament d’anteriors patronatges com santa Madrona, a Barcelona, o sant Elm. Per altra banda, és protectora de les ànimes del purgatori. 

Joan Arimany i Juventeny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada