dijous, 20 de juliol del 2017

SANTA MARGARIDA A SANTA LLÚCIA DE SIURETSanta Margarida de Siuret

La capella lateral de l’església de Santa Llúcia de Siuret és presidida per una imatge de santa Margarida. Se la presenta vestida de donzella romana, amb túnica i mantell. Amb la mà dreta subjecta la palma martirial i amb els peus trepitja un drac amb la boca oberta.
Situació de la talla dins el temple.
La seva biografia, llegendària, la fa filla d’Antioquia de Pisídia, a l’actual Turquia. La seva família no era cristiana, al contrari; el seu pare era un sacerdot pagà dels més reconeguts. Després de morir la seva mare, quan Margarida era molt petita, el pare la va dur a una dida. Aquesta, en el silenci, havia abraçat la fe cristiana i va transmetre-la a la nena que cuidava.
Passats un anys, quan ja era una noia, Margarida va confessar al seu pare que era cristiana. Aquest, rabiós, la va expulsar de casa seva i la va enviar a guardar ramats.
Ol·lari, prefecte romà, la va veure pasturant i, per la bellesa de Margarida, es va enamorar. Aquesta, com que havia promès mantenir-se verge tota la vida, el va rebutjar. Llavors, el prefecte, vençut per la humiliació, va denunciar-la i la va fer detenir. A la presó, es va mantenir fidel a la seva fe cristiana tot i els martiris als quals va ser sotmesa. Fins i tot, el diable se li va aparèixer transformat en drac i se la volia menjar. Margarida, amb serenitat, el senyal de la creu i unes gotes d’aigua beneïda, va vèncer la temptació del diable en forma de drac i li va posar el peu al coll per fer-lo fugir.
El prefecte, en veure que no havien resultat les seves estratègies, va ordenar aplicar nous martiris al cos de la jove. Finalment, la va fer decapitar. Unes fonts diuen que aquest fet va passar el 20 de juliol de l’any 175 i altres fonts que era la mateixa data de l’any 290, quan Margarida tenia 15 anys.

Joan Arimany i Juventeny 

Goigs a Santa Margarida de Navès (el Solsonès)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada